Wednesday 9 May 2012

Topic: To "φαινόμενο" Χρυσή Αυγή


 Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το κόμμα της Χρυσής Αυγής μπήκε στη βουλή, με την συνδρομή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ψηφοφόρων. Μόλις λίγες ώρες αργότερα στη συνέντευξη τύπου του κόμματος, έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι διατάχθηκαν να σηκωθούν όρθιοι την ώρα που έμπαινε ο  αρχηγός του κόμματος.


Την συνέχεια τη γνωρίζετε. 


Ποία η θέση σας σε αυτό το πολιτικό φαινόμενο - πώς εξηγείτε την άνοδο της Χρυσής Αυγής;

1 comment:

  1. Η ανοδος της Χρυσης Αυγης δεν ηταν αναμενομενη, ωστοσο αυτο δε συνεπαγεται οτι πρεπει να μας κανει εντυπωση η να την εκλαβουμε ως ενα ακραιο πολιτικο φαινομενο. Ειναι αποδεδειγμενο απο την ευρωπαικη ιστορια πως οι ακραιες συνθηκες οδηγουν στην ανοδο ακραιων κομματων. Συνεβη στη Γερμανια τη δεκαετια του 30' με τον Χιτλερ, ο οποιος πηρε την εξουσια με την υποστηριξη του λαου, ενος λαου που εκεινη την περιοδο ειχε αναμεσα του 6 εκατομμυρια ανεργους Γερμανους.Το κραχ του 29', μια μεγαλη οικονομικη κριση σαν τη σημερινη συνεβαλε στην ανοδο του Χιτλερ. Παρομοιες οικονομικες συνθηκες ευνοησαν και τον Μουσολινι.
    Φτανοντας στη σημερινη Ελλαδα δε βλεπουμε σε καμια περιπτωση καποια αντιστοιχη θεαματικη ανοδο της ακροδεξιας. 20 θεσεις στη βουλη ειναι 20 θεσεις στη Βουλη. Και μας φαινονται πολλες -και ισως ειναι για ενα τετοιο κομμα, επειδη πριν δεν υπηρε ουτε μια,σε αντιθεση με αλλες χωρες οπς η Γαλλια που το δεξιο κομμα Εθνικο Μετωπο εχει εδω και δεκαετιες εναν ρολο στα πολιτικα δρωμενα. Πρεπει να θυμομαστε ομως πως αυτες οι 20 εδρες ειναι 20 εδρες στις 300. Πρεπει να θυμομαστε επισης οτι δεν προκειται για ενα αφυσικο φαινομενο δεδομενου οτι η Ελλαδα διανυει μια μακρα περιοδο οικονομικης εξαθλιωσης και λιτοτητας που εξωθει τον Ελληνα στα ακρα(και κατεπεκταση στα ακραια κομματα). Η ΧΑ μπορει να πηρε εδρες στη Βουλη, αλλα ο ΛΑ.Ο.Σ -που ειναι επισης δεξιο κομμα (οχι τοσο ακραιο αλλα εθνικιστικο)τις εχασε ολες. τι σημαινει αυτο; σε τι βαθμο μπορει να τραβηξε ψηφοφορους η ΧΑ λογω ασπασμου της ιεδεολογιας της και σε τι βαθμο λογω αντιδρασης και απογοητευσης των Ελληνων Ψηφοφοων; Δεν ειναι τυχαιο το γεγονος οτι 60% των ψηφων προηλθαν απο υποστηρικτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως δεν ειναι τυχαιο το οτι το ο μεσος ψηφοφορος της ΧΑ εχει χαμηλο εκπαιδετικο επιπεδο (choose4greece).Οι ψηφοι της ΧΑ ηταν ψηφοι αντιδρασης και απογοητεσης για το πως εχει χειριστει η οικονομικη κριση απο τα μεγαλα κομματα και για το οικονομικο αδιεξοδο με το οποιο ειναι αντιμετωπος ο μεσος Ελληνας. Ηταν ακομα ψηφοι ημιμαθειας αφου δεν αποτελου ασπασμο ιδεολογιας. Η ανοδος της ΧΑ δεν εκφραζει καποια ελληνικη ταση προς το νεοναζισμο, αλλα ειναι μερος ενος γενικοτερου ευρωπαικου φαινομενου (η ακροδεξια σημειωνει ανοδο στην Αυστρια, το Βελγιο, τις Σκανδιναβικες χωρες και την ανατολικη ευρωπη οπου φτανει το 10%).
    Δε θα θελα να κανω προβλεψεις ομως πρωσοπικη μου γνωμη ειναι οτι η ανοδος της ΧΑ δεν θα ειναι βιωσιμη, ενω οι τασεις προς τα ακρα γενικοτερα θα εξασθενησουν μολις μπει η Ελλαδα σε ανοδικη πορεια.

    'Τιποτα δεν ειναι πιο ισχυρο απο μια ιδεα που εχει ερθει η ωρα της'. Και στην προκειμενη, η ωρα του ναζισμου περασε περιπου μισο αιωνα πριν.

    ReplyDelete