Sunday 13 May 2012

Η Ευρώπη και ο κ.Τσίπρας


Εκλογές 2012 και ο ΣΥΡΙΖΑ  δεύτερο κόμμα με 16% και κάτι. Σημείο αναφοράς ότι ο δικομματισμός πέθανε; Μάλλον. Ο κόσμος μετά απο σχεδόν τριάντα χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με παρενθέσεις της Νεα Δημοκρατίας, άλλαξε πρόθεση. Εκδικήθηκε, τιμώρησε, βαρέθηκε.

Νικητής ή ευνοούμενος ο κ. Τσίπρας; Το αποτέλεσμα θα δείξει. Αύριο θα καθήσουν στο στρογγυλό τραπέζι με τον «βασιλιά αντάρτη» (Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και θα αποφανθούν. Βέβαια ό,τι και αν πουν αν δεν συναινέσει ο κ. Τσίπρας, μάπα το καρπούζι. Εκλογές πάλι!
Είναι πλέον στο κάρμα του να γίνει πρωθυπουργός. Του δόθηκε το θείο χρίσμα. Απο μικρός στα βάσανα θα μπεί τελικά. Επιπλέον, τον γνώρισε και η Ευρώπη. Ο ξένος τύπος άρχισε να αναφέρει το ονομά του. Βαρύ φορτίο.
Βέβαια και ο ίδιος δεν έχασε χρόνο. Ξεκίνησε να στέλνει επιστολές στους Ευρωπαίους εταίρους μας, επικρίνοντας το μνημόνιο η ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση των όρων. Ωστόσο, τι από τα δύο ζήτησε, δεν κατάλαβα, με μπέρδεψε λίγο. Το σημαντικό είναι ότι άρχισε τις επαφές με το εξωτερικό. Αυτό μάλλον θα το ονομάσουν εξωτερική πολιτική.
Σε ένα πρώτο επίπεδο και με βάση τα γεγονότα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι και ιδιαίτερα αγαπητός (ακόμα) στη Ευρώπη. Παράδειγμα αποτελεί η άρνηση του κ. Όλαντ και κ. Μέρκελ να τον συναντήσουν, με την πρόφαση οτι συναντιούνται μόνο με πρωθυπουργούς  και όχι με πολιτικούς αρχηγούς. Την ίδια στιγμή ο κ. Όλαντ συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου (πρόεδρος του Ευρωπαικού σοσιαλιστικού κινηματος).
Η Ευρώπη ζητάει κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερός στις πολιτικές του αξίες. Οι ώρες περνάνε, οι μέρες φεύγουν και οι καταστάσεις βαραίνουν. Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη. Ο λαός έδειξε αλλά ο κ. Τσίπρας φοβάται να κυβερνήσει και η Ευρώπη προβληματίζεται.
Είναι βαρύ το φορτίο και οι αποφάσεις δύσκολες και σκληρές. Ο κλήρος έπεσε σε εσάς κ. Τσίπρα.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Γίωργος Π.

No comments:

Post a Comment