Tuesday 28 February 2012

Φάρμακα: Mια Φαρσοκωμωδία με πολλά Σίκουελ...




Είναι γνωστό ότι η δραστική ουσία ή αλλιώς μόριο στην Ινδία νοθεύεται. Όποιος έχει λεφτά πάει σε ένα φαρμακοποιό ή καλύτερα χημικό και παραγγέλνει ένα "φάρμακο" με βάση την δραστική ουσία σε συγκεκριμένα μικρογραμμάρια. Οι ακριβές δραστικές ουσίες μπορούν αν περικοπούν από 30 έως 90(!) τοις εκατό. Ο ίδιος ο αποδέκτης της παραγγελίας αναλαμβάνει να συσκευάσει τα χαπάκια σε συσκευασίας με πλαστές σφραγίδες και να τις διοχετεύσει στην αγορά.
Το προϊόν, διότι φάρμακο δεν είναι, σαλπάρει προς τα νησιά Κομόρος και κάπου ανάμεσα στο τρίγωνο, Μαδαγασκάρη, Μοζαμβίκη και Τανζανία περνά απαρατήρητο στην αγορά. 


Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτές οι συσκευασίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Ευρώπη, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αδύναμες χώρες ήδη δημιουργούν μια νοσηρή αγορά εφάμιλλη στα αποτελέσματα εκείνου του Δούρειου Ίππου.
Τώρα η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της σε μια ενδιαφέρουσα καταστροφή της Δυτικοφρονούσας εμπορίας φαρμάκων. Κατά την άποψη μου οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηλιθιοδώς απαράδεκτη. Αλλά… Κλωθώ. Λαχέσις. Άτροπος. 


 Ποίος όμως ξέρει τι γίνεται πραγματικά στην ελληνική αγορά; Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα φαρμάκων που όχι μόνο δεν ευεργέτησαν την ελληνική κοινωνία αλλά μάλλον την έκαναν τριτοκοσμική πριν την ώρα της. Μπορεί κάποιοι να θυμούνται το γνωστό φάρμακο με ενίσχυση της θυροξίνης(Τ4). Φάρμακο για τον θυροειδή, η αγωγή δινόταν σε άφθονες ποσότητες σε άτομα με σύνδρομο DOWN για πάνω από μια δεκαετία μέχρι το μεγάλο σκάνδαλο που έμπλεξε τον ΕΟΦ σε μεγάλες φουρτούνες. Σύμφωνα με την εταιρία ήταν λάθος του  ΕΟΦ που το ενέκρινε και όχι εκείνων που θέλησαν να το λανσάρουν στην αγορά.

Η ιστορία συνεχίζεται με παραδείγματα όπως η ασπιρίνη. Όχι δεν μιλώ για την ασπιρίνη στο γνωστό πράσινο κουτί (Το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 0,67 λεπτά ενώ στην Γερμανία 4 ευρώ!) αλλά για μια έκδοση της σε πολύ λιγότερα μικρογραμμάρια από Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.  Γνωστό φάρμακο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες όμως ουδέποτε έγιναν κλινικές δοκιμές για την εγκυρότητα του και την αποτελεσματικότητα του. Στην Ελληνική αγορά τώρα ενώ η Bayer ξόδεψε μια μικρή περιουσία για να είναι σίγουροι ότι η μικροποσότητα ασπιρίνης είναι όντως ευεργετική, οι δικοί μας είχαν γεμίσει την αγορά εκμεταλλευόμενοι ότι η Bayer κρατούσε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του μορίου σε συγκεκριμένα μικρογραμμάρια και εκείνη την εποχή δεν την ενδιέφερε να δραστηριοποιηθεί σε εκείνο το πεδίο. Ερώτηση λοιπόν, δεν θα παίρνατε κάθε μέρα ασπιρίνη, επομένως γιατί είναι εντάξει η καθημερινή αγωγή salospir ως αντιθρομβωτικού; 

Πολλά έχουν γίνει από τότε κι ο κύριος Τσέτης παραμένει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Δυστυχώς με τις εφεδρείες, τις απολύσεις και την απειρία των νέων ελεγκτών πολλοί δεν μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ του παράθυρου και της πόρτας με αποτέλεσμα άτομα όπως ο προαναφερόμενος να κάνουν τσιμπούσι στον Οργανισμό Υγείας και στο πορτοφόλι του κάθε μη ασφαλιζόμενου. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους όπου πχ salospir, vomex κτλ απο την εταιρία UNI-Pharma πλέον ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ! 

 Τέλος, οι Ελληνικές και ξένες Φαρμακοβιομηχανίες χρόνια τώρα βρίσκουν παραθυράκια βασισμένα στα μικρογραμμάρια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Άλλο παράδειγμα είναι η χορήγηση φαρμάκων. Άλλα γίνονται ενδοφλέβια (μπαίνουν μέσα στην κυκλοφορία του αίματος), άλλα ενδομυικά και άλλα υποδόρια. Η κάθε χρήση γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό, επομένως όταν χορηγείς ένα φάρμακο που από τον ΕΟΦ απαγορεύεται να γίνει ενδοφλέβια, θα υπάρξουν σαφώς επιπτώσεις. Επομένως αν σας έφυγε κανείς από καρδιακό δείτε πρώτα πως έγινε και μετά τι του έδωσαν (Ο ΕΟΦ απαγορεύει αλλα οι βιομηχανίες το συστήνουν στους γιατρούς…).  Τι και αν την πληρώνει ο ΕΟΦ κάθε φορά, ενώ εκεί έξω ακόμα πωλούνται στην ελληνική αγορά φάρμακα που χρησιμοποιούνται λάθος, υπερβολικά ή σε βάρος της δημόσιας υγείας.

ΤΩΡΑ σας έπιασε ο πόνος κύριε υπουργέ;


Πρώτα καθαρίστε τα του οίκου σας και μετά ασχοληθείτε με ουσίες και οινοπνεύματα… Τι σας φταίει ο καρκινοπαθής αύριο με την αναποτελεσματική νοθευμένη ουσία που δεν θα έχει  χρήματα για να πληρώσει το πρωτεύων φάρμακο*;
(Πρωτεύων φάρμακο θεωρείται και το salospir διότι εμφανίστηκε πρώτο στην Ελληνική αγορά ενώ η παραλλαγή της Bayer δευτερεύων αν και έχει περάσει όλα τις αναλύσεις και τι και αν η Bayer θεωρείται ο μόνος νόμιμος εκμεταλλευτής της σύνθεσης του μορίου της ασπιρίνης...)




Sanoiro

No comments:

Post a Comment